Helsingin keskustan elinvoima puhutaan harva se päivä. Keskustelussa on suuressa roolissa niin liikenne kuin elinkeinoelämä. Onkin tärkeää että kaupunkiin pääsee jatkossakin liikkumaan muuten kuin 4-5 euron kertalipuilla, mutta jotakin on kuitenkin jäänyt uupumaan–vapaiden tilojen merkitys.
…koska me emme saa unohtaa. Viimeiset pari kuukautta Gazan tilanteessa vallitsi hatara tulitauko. Kolme neljästä Israelin kansalaisesta kannatti aselevossa siirtymistä pidemmälle. 72 prosenttia vaati Netanjahun eroa.N etanjahun hallituksesta erosi äärioikeistopuolue tulitauon takia. Netanjahu vältti toistaiseksi valtion tutkinnat ja pidensi poliittista uraansa rikkomalla tulitaukoa ja pommittamalla tällä viikolla aamuyöllä lähes viisisataa palestiinalaista siviiliä kuoliaaksi. Pääosin naisia…
On aika lopettaa sumutus–järjestöille ja kulttuurialalle on kohdistumassa järkyttävät kulttuurileikkaukset, joiden merkitys valtiontaloudelle on mitätön.
Helsinki tukee paljon kulttuuria ja järjestää kulttuuri- ja vapaa-ajan toimintaa itse, mutta paljon voitaisiin tehdä juuri pienten ryhmien tunnistamiseksi.
Helsinki ei ole muusta maailmasta erillään. Globaalissa maailmassa haasteet, huolet ja ratkaisut linkittyvät toisiinsa. Pääkaupungilla ja sen poliittisilla päättäjillä on varaa ja vastuuta tehdä kokoaan suurempia päätöksiä.
Niin suurilla kuin pienillä kaupungeilla on edessään kinkkisiä haasteita, joiden ratkaiseminen edellyttää koko yhteisöltä mielikuvitusta ja kriittistä ajattelua. Mistä ne kriittisyys ja mielikuvitus oikein kumpuavat, jollemme opi haastamaan vallalla olevia näkemyksiä ja raivaamaan tilaa uusille? Juuri siksi jokaikinen kunta tarvitsee taiteen ja kulttuurin tekijöitä – niin ammattilaisia kuin harrastajia.
Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli alkuvuodesta Helsingin uutta luonnonsuojeluohjelmaa, johon kuuluu myös Töölönlahden vesialueen suojelu. Alueen yksityiskohdista päätetään myöhemmin. Suojelusta on puhuttu “pistemäisenä” kohteena. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että Töölänlahti suojeltaisin kokonaan, ei vain osittain.
Työllisyyspalveluiden siirrossa TE-toimistoilta kunnille on käynyt juuri niin kuin pahiten ajateltiin – lopullinen toteutus on epäreilu niin hakijalle kuin uupuneelle työntekijällekin. Työntekijät ovat valtavan ylikuormittuneita sen jälkeen, kun vuodenvaihteessa palvelut siirtyivät kunnille. Uudistuksessa muodostettiin 45 uutta kuntien työllisyyspalvelualuetta ja yli 4000 työntekijää siirtyivät kunnille. Muutos on tuonut paljon byrokraattista soppaa, jossa mekaanisesti joudutaan lisäämään hakijan…
Sote on iso kokonaisuus, joka vaikuttaa kaupunkilaisten arkeen. Julkisen puolen jonot, palvelut ja puutteet näkyvät niitä käyttäville. Viime vuoden lopulla HUS toteutti taas jätti-irtisanomiset. Alan työntekijät ovat oikeasti huolissaan, onko jatkossa enää mahdollista antaa ihmisarvoista hoitoa.
Koulujen tulee olla riippumattomia. Koulutuksesta ei saisi ikinä leikata. Leikkaamisen jäljet näkyvät vasta vuosia myöhemmin, ja missään tämä ei ole selvempää kuin peruskoulussa.
Mistä puhun kun puhun vaihtoehdottomuudesta? Tulevaisuutta voi harvoin ennustaa kovin hyvin. Kun olin alakouluikäinen, ajattelin usein sitä kuinka ilmastonmuutos ja lajikato ovat valtavia uhkia, jonka kanssa sukupolveni kamppailee aikuisiällä. Mutta se mitä en osannut odottaa oli kasvava sotien, kärsimyksen ja sen jälkeen vielä oikeistokonservatismin ja sorron aalto–kun kehitys oli ollut joitakin vuosikymmeniä hyvää.
Demokratiaa tulee puolustaa mutta se ei tarkoita, että demokratiassa ei olisi kehitettävää tai valuvikoja. Mielestäni demokratiaa tulisi laajentaa, ja tämän kokeilu toimisi parhaiten kaupungeissa. On monta tapaa, miten Helsinki voisi tehdä päätöksenteostaan asukaslähtöisempää ja inhimillisempää. Tekemällä siitä osallistavampaa ja tuoda sen ruohonjuuritasolle.
Metroaseman rakentaminen Roihupeltoon olisi ihan huippu homma. Asema olisi ikään kuin Helsingin alkuperäisen metroverkon rakentaminen loppuun asti. Alueen asumisrakentaminen vois vähentäis asuntopulaa, kunhan asuntomalleja ja rahoitusmuotoja tulee monenlaisia.
Kattava ja toimiva, lopulta maksuton joukkoliikenne on arvovalinta. Se on oikein ja vastuullista kaupunkipolitiikkaa. Se ei ole mahdottomuus; kyse on poliittisesta tahdosta.
Jos julkiseen keskusteluun on uskominen, nuoret ja opiskelijat ovat nykyään etuoikeutettuja verrattuna edellisiin sukupolviin. En tiedä teistä, mutta minulla tämä palturin puhuminen tulee jo korvista ulos. Jotkut varmasti ovat hyvässä asemassa, mutta eriarvoisuus on kasvussa ja Stadissakin on tyssännyt hyvä kehitys.
Ympäristövöhykkeet, jotka kieltäisivät polttomoottoriautojen käytön Helsingin keskustassa puhututtavat. Puolestapuhujia syytetään “ideologisesta” autojen vastustamisesta. Ongelmana on että liikenteen kokonaiskuvaa kaupunkikehityksessä ei ajatella. Vyöhyke on vain yksi tapa parantaa kaupungissa kulkemista.
Vaikka infrastruktuuria tarvitaan lisää, tarvitsemme enemmän keskustelua siitä, millä tavoin Helsinki voi tehdä rakentamisen mahdollisimman ekologisesti. Painopiste tulisi olla olemassa olevan hyödyntämisessä – aina ei tarvitse vain rakentaa uutta.
Tykkään kovasti Helsingin kulttuurista ja esittävien taiteiden tarjonnasta. Tykkään paljon nuorten ja opiskelijoiden tuottamasta kulttuurista. Ja ennen kaikkea, tykkään paljon kissoista.
Kulttuurikenttä tarvitsee puolustamista nyt enemmän kuin koskaan. Kulttuuri kattaa laajan taiteen, tekemisen ja tapahtumien kentän. Kulttuuri kuvaa nykyaikaa, menneisyyttä, tulevaisuutta ja ihmismieltä.
HUS irtisanoo 280 työntekijää, joista lähes 100 on hoitajia. Rekrykielto voi jatkua vuoden 2025 loppuun asti. Yhteensä eläköitymisten ja muun kautta henkilötyövuosia vähennetään yli 700. Tämä kaikki tilanteessa, jolloin ihmisten hoitoon pääsy sekä jaksaminen alalla sakkaa.
Toinen kärkiteemoistani kuntavaaleissa on kestävä kaupunki. Kestävyys on laajaa, yhteiskuntaa läpileikkaavana kehitystä, josta voidaan erotella monia osa-alueita. Minulle kestävä kaupunki on sosiaalisesti että ekologisesti kestävä. Molemmat peruselementit ovat avainasemassa hyvän kaupungin ylläpitämisessä ja rakentamisessa.
Olen miettinyt miehisyyttä ja miehenä olemista tänä syksynä paljon ja halunnut kirjoittaa siitä pitkään. Siitä, mitä tutkimustuloksia miehisyydestä on viime aikoina ilmennyt sekä siitä, kuinka paljon sukupuolestani on vaaleissakin hyötyä.
Vuokrat, arvonlisäverot, palvelut ja elämisen hinta nousevat nyt kaikkialla. Pitämällä Hekan vuokrat alhaisina voidaan vaikuttaa myönteisesti lähes 100 000 suomalaisen elinkustannuksiin. Tätä työtä tulee jatkaa tulevaisuudessakin.
Toimiva ja oikeudenmukainen Helsinki tarvitsee toimivan ja oikeudenmukaisen joukkoliikenteen. Pääkaupunkiseudun ja sen kehyskuntien yhteinen HSL eli Helsingin seudun liikenne vaatii kehitystä, jotta ihmiset voivat liikkua asuinalueestaan ja varallisuudestaan riippumatta.
Museoviraston yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Lopputulos on karmaiseva. Moni kulttuurikohde suljetaan, myös Helsingille tärkeä vuodesta 1909 auki ollut Seurasaari.
Timo Penttilän suunnittelema Hanasaaren B- hiilivoimala valmistui 1973. Monille tutun rakennuksen hiilituotanto päättyi 2023, ja laski kertaheitolla Suomen päästöjä 2 prosentilla. Nyt sen tulevaisuudesta päättää Helsingin kaupungin kilpailutus- ja kaavatyö ja toivottavasti myös kaupunkilaiset.
Nyt tarvitaan avointa, kestävää, eriarvoisuutta torjuvaa sekä vasemmistolaista Helsinkiä, jossa myös meidän nuorten ja opiskelijoiden ääni, asukkaiden ääni, kuuluu. Helsinkiä, joka ajattelee vaihtoehtoja.