Vaikuttava Helsinki

Vaikuttava Helsinki

Helsinki ei ole muusta maailmasta erillään. Globaalissa maailmassa haasteet, huolet ja ratkaisut linkittyvät toisiinsa. Pääkaupungilla ja sen poliittisilla päättäjillä on varaa ja vastuuta tehdä kokoaan suurempia päätöksiä. Tässä esimerkkejä: 

1. Helsinki on tukenut Ukrainaa vajaalla miljoonalla eurolla. Tuki on ollut rahallista ja materiaalista, Dnipron kaupunkia on tuettu suoraan ja Ukrainaan on kerätty lahjoituksia. Hyökkäyssodan uhreja on muistettu ja maan puolesta on liputettu. Ukrainasta pakoon joutuneita on autettu. Ukrainan kielen käyttöä on lisätty kaupungin palveluissa. Ukrainan tuki on esimerkki hyvästä työstä, joka on auttanut konkreettisesti tuhansia pakolaisia mutta ollut myös ulkopoliittisesti vaikuttavaa. Ukrainan asia on Euroopan yhteinen, ja on hyvä että mantereen isot kaupungit kantavat kortensa kekoon.

Palestiinan tuki on ollut valitettavan pientä suhteessa siihen, mikä humanitäärinen katastrofi EU:n hiljaisella hyväksynnällä tapahtuu. Helsinki tuki kriisiä 350 000 euron edestä Vasemmistoliiton Mia Haglundin aloitteesta. Sillä lähetettiin, vaikkakin varsin pieni, viesti Suomen toimijoille– Palestiinalaisia on tuettava vahvemmin! Kuitenkin Helsinginkin omistama Kaupunkiliikenne Oy, jonka yksityistämistä Vasemmistoliitto yksin vastusti, on tilannut  espanjalaiselta CAF:ilta kalusteita ja metrojunia. Yhtiö osallistuu mm. YK:n ja Amnestyn tuomitsemaan Jerusalem Light Rail -hankkeeseen, joka toimii laittomissa siirtokunnissa. Vielä on petrattavaa. Helsingin on sanottava ei tällaisille toiminnalle ja tehtävä vain kestäviä hankintoja ja kumppanuuksia!

2.  Ilmastotavoitteista ei saa tinkiä! Ilmastonmuutos ja luontokato uhkaavat koko planeetan ekosysteemin lisäksi Helsinkiä. Helsinki puhuu kauniita ja tavoitteet ovat kohdallaan, mutta samalla hakataan luonnonmetsää vasemmalta oikealle. Kun hallituspuolueet haluavat irtautua ilmastolaista, on Helsingin toimittava rohkeasti ilmastotavoitteiden puolestapuhujana ja -toimijana. Kaupungissa voidaan vaikuttaa esimerkiksi ruokailuun, energiaan, liikenteeseen ja asumisen päästöihin. Ja se on tehtävä täysillä. 

3. Helsinki voi vaikuttaa koko Suomeen. Valtio rahoittaa kuntia ja sopii kaupunkialueiden kanssa MAL-sopimukset. Kunnilla on kuitenkin autonomiaa päättää rahankäytöstä ja varsinkin arvoistaan. Kaupungin tahtotila tulisikin tehdä selväksi–pormestarikin on läsnä hallitusneuvotteluissa. Kaupungin on vaikutettava vahvemmin, sekä julkisesti että kabineteissa. Huumeiden käyttöhuoneiden kanssa näin on tehty. Ruuhkamaksut on mahdollistettava ja väylä kohti maksutonta joukkoliikennettä on luotava yhdessä kaupunkien ja valtion kanssa. Päätökset valtiolta, esimerkiksi pyrkiä vähentämään infran rakentamisen tukia ja leikata pelkästään Helsingin sotesta, ovat olleet vääriä. Näitä on vastustettava selkeästi.

4. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyössä ei saa pakittaa. On ollut häpeällistä seurata, kuinka esimerkiksi vanha kotikaupunkini Lahti on halunnut vähentää  hyvää kehitystä ja hiljentää sateenkaari-ihmisten äänet– liputuksen kieltävällä aloitteella, joka on näennäisen neutraaliuden puolella. Helsingin tulee sitoutua vielä aktiivisemmin edistämään sateenkaari-ihmisten oikeuksia ja hyvinvointia sekä kuuntelemaan ja antamaan heille tilaa päätöksenteossa. Helsinginkin on tunnistettava eri ihmisryhmät, joilla on riskiä altistua vihapuheelle ja viharikoksille. Tämän on oltava toki kaupungin ydintehtävissä, mutta toimimalla avoimesti yhteisön puolesta Helsingissä annetaan heille enemmän tilaa myös yhteiskunnassa. Näiden tärkeiden asioiden lisäksi naisten oikeuksista on pidettävä vuonna 2025 kiinni enemmän kuin pitkään aikaan. Tasa-arvoa ei todellakaan ole saavutettu, ja naisten aseman puolesta on puhuttava ja taisteltava aktiivisesti.  


Valta tuo vastuuta. Valtuutettuna panostaisin syvällisesti kaupungin asioihin sekä kuuntelisin asukkaita, mutta en unohtaisi arvojani, jotka ihan kaikkea poliittista toimintaani ohjaavat  tai etuoikeuksiani, jotka mahdollistavat paljon. Haluan toimia sen puolesta, että Helsinki on ilmastopolitiikan johtava tekijä. Helsinki on asukaslähtöisempi ja pohtii demokratian laajentamista. Helsinki vaikuttaa globaalin oikeudenmukaisuuden eteen. Helsinki ei sijoita yrityksiin, jotka osallistuvat ihmisoikeusloukkauksiin tai tee niiltä hankintoja

Kansalaisyhteiskunnan rooli on valtavan tärkeä. Olenkin kamppiksessani allekirjoittanut muun muassa Sumud ry:n vaalilupauksen, Puolet parempaa-kampanjan, Setan ehdokaslupaukset, Lukiolaisten puolella–sitoumuksen, Hepon pyörävaalit-kampanjan, Animalian eläinpoliittisen sitoumuksen ja Suomen luonnonsuojeluliiton lähimetsäsitoumuksen. <3 Kiitos näille kaikille tahoille työstänne parempien kuntien eteen!

— Sakari