Demokratiaa tulee puolustaa mutta se ei tarkoita, että demokratiassa ei olisi kehitettävää tai valuvikoja. Mielestäni demokratiaa tulisi laajentaa, ja tämän kokeilu toimisi parhaiten kaupungeissa. On monta tapaa, miten Helsinki voisi tehdä päätöksenteostaan asukaslähtöisempää ja inhimillisempää. Tekemällä siitä osallistavampaa ja tuoda sen ruohonjuuritasolle.
Helsinki on varakas kunta ja Suomen suurimpia työnantajia. On varmistettava, että ihmisoikeudet toteutuvat kaikilla kunnan tasoilla päätöksenteosta julkishallintoon ja leikkauksiin. Nykyään kuulee sumutusta, että ihmiset öyhöttövät turhasta: todellisuudessa niin sanan- ja ilmaisunvapaus kuin oikeus olla oma itsensä on vuosikymmenien kehityksen jälkeen enemmän uhattuna kuin koskaan. Maailmalla jylläävät kovat arvot.
Kovia arvoja voi jokainen lähteä purkamaan omissa naapurustoissa, omalla asuinalueellaan. Paikallisessa päätöksenteossa haluan kertoa konkreettisen esimerkin. Viime vuosikymmenellä Espanjan toreilta levisi Eurooppaan munisipalistinen liike, joka vaikutti kuntapolitiikkaan. Se on haastanut kaupunkien kaupallisuutta ja lähtenyt tekemään politiikkaa solidaarisesti, feministisesti, sosialistisesti ja asukaskeskeisesti, osallistavammin ja suoraa demokratiaa käyttäen. Liike onnistui muuttamaan asioita valtuustossa, alueilla ja työpaikkapolitiikassa, sisältä päin.
Tällaisista ajatuksista ammentaminen Helsingissä ei ole millään tavalla mahdotonta.
Monessa kunnassa, myös Helsingissä on ollut käytössä osallistavan budjetin malli, jossa kunta allekoi tietyn rahasumman, ja kuntalaiset saavat itse päättää mihin se käytetään, itse ehdottamistaan vaihtoehdoista.Tämän alustan lähdekoodin tuottivat juuri barcelonalaisen munisipalistisen liikkeen jäsenet vuonna 2017.
Kaupungit voivat siis olla osallistavamman demokratian kehityksen paikkoja. Muutos lähtee pienistä jutuista: osallistavaa budjettia tulee laajentaa ajallisesti ja rahallisesti, sekä tehdä siitä saavutettavampi. Kuntien tavata osallistaa vaihtelevat paljon, ja myös Helsinki voisi ottaa osallistavan budjetin lisäksi muun muassa päättävän asukaslautakunnan- tai elimen käyttöön. Sen toimivuutta kuntalain puitteissa ja kehityksessä tulisi selvittää.
Asukasiltoja kaavoituksessa tulisi järjestää jo ennen, kuin suunnitelmat ovat pitkällä
Asukasiltoja kaavoituksessa tulisi järjestää jo ennen, kuin suunnitelmat ovat pitkällä: annetaan asukkaiden vaikuttaa niihin raameihin, joilla alueille voi lähteä suunnittelemaan puistoja, asutusta ja asuntojen tyyppejä, luonnon säilytystä. Kaavat ovat nyt jo nähtävillä ja kommentoitavissa netissä, mutta monet eivät niitä löydä. Sivujen kattavuus on varmistettava.
Uskon, että toimiva demokratia kaipaa myös lisää suoraa demokratiaa. Se voi luoda ihmisille myös uskoa yhteiskuntajärjestelmään. Opin itsekin mielelläni aiheesta uutta ja jatkan perehtymistä. Kaupunki on olemassa sen asukkaita varten, ei pelkästään yksikkönä täynnä tehokkuutta, tuotantoa ja ongelmia, mitä ratkaista.
Varmistetaan että Helsinki kunnioittaa kaikkien kaupunkilaisten oikeuksia ja tehdään Helsingistä asukaslähtöinen!
— Sakari